اقتصاد دريامحور، اقتصاد بدون نفت
اكثر شهرهاي توسعه يافته عمدتاً در كنار سواحل يا درياها واقع شدهاند و اين درحالي است كه ما به رغم داشتن موقعيت ويژه و ممتاز دريايي، عمده شهرهاي صنعتي خودمان را در مناطق مركزي يا كوير داير كرده ايم. لزوم توسعه اقتصاد درياپايه در برنامه ششم توسعه و بودجههاي سالانه تأكيده شده و به اعتقاد كارشناسان، اگر قصد داريم اقتصادمان را از نفت نجات دهيم، يكي از راهها استفاده بهينه از مواهب دريا در شمال و جنوب كشور است كه متأسفانه طي ساليان متمادي اين مهم مغفول مانده است.
دريا و صنايع دريايي به دليل مزاياي فراوان نهتنها براي ايران، بلكه براي ساير كشورهاي جهان نيز از درجه اهميت بالايي برخوردار است. ايران در دو ضلع شمالي و جنوبي خود (درياچه خزر در شمال و خليج فارس، درياي عمان و تنگه هرمز در جنوب) مجموعاً حدود ۵۸۰۰ كيلومتر خط ساحلي دارد و به آبهاي آزاد متصل است و اين ظرفيت و مزيت كم نظيري براي توسعه و پيشرفت به شمار ميرود، با اين حال سهم اقتصاد دريا در كل اقتصاد كشور ما ناچيز است.
منابعي مثل نفت، گاز و حتي معدن، بستر دريا به دليل داشتن آبزيان (ماهي، ميگو، مرجان، جلبك، صدف و مرواريد)، حمل و نقل بر روی دريا و نظیر آن از مواهب و مزایای دریا است. همچنین در حال حاضر دو سوم جمعيت جهان در حاشيه دريا زندگي ميكنند و مهمترین نمایشگاه های بین المللی دریایی جهان نیز در مهم ترین، معروف ترین و جذاب ترین بنادر، سواحل و جزایر برگزار می گردد، كه اين امر از جايگاه مهم اقتصاد دريامحور حكايت ميكند.
بنادر استان هرمزگان سهم ۹۸درصدي در ترابري مسافران دريايي، ۸۱درصدي در عمليات كانتينري، ۶۰درصدي در جابهجايي كالاهاي غيرنفتي و ۴۰درصدي در تخليه و بارگيري فرآوردههاي نفتي در سطح كل بنادر كشور را به خود اختصاص داده است. از این رو نمایشگاه دریایی در تاریخ ۵ الی ۸ آذرماه ۱۳۹۸ در پایتخت دریایی ایران، بندرعباس، برگزار می گردد.